Zend optimizer not loaded on apache env

General discussion on Zend Guard / Optimizer

Zend optimizer not loaded on apache env

Postby lucianmateescu on Fri Mar 05, 2010 12:06 pm

Have installed php /apache/linux , configured ZendOptimizer and it seems like php-cli is reporting ZendOptimizer loaded, and apache it seems that fail to load.

Using :
PHP Version 5.2.13
Zend Optimizer v3.3.9
Server API Apache 2.0 Handler
Linux (gentoo)


Code: Select all
infodesk apache2 # php -i  | grep -e '.ini' -e 'Zend'
Configuration File (php.ini) Path => /usr/local/lib
Loaded Configuration File => /usr/local/lib64/php.ini
Scan this dir for additional .ini files => (none)
additional .ini files parsed => (none)
Zend Extension => 220060519
Zend Memory Manager => enabled
This program makes use of the Zend Scripting Language Engine:
Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2010 Zend Technologies
    with Zend Optimizer v3.3.9, Copyright (c) 1998-2009, by Zend Technologies
Zend Optimizer
Zend Loader => enabled


and for <?php phpinfo(); ?> on apache :
Code: Select all
Configuration File (php.ini) Path   /usr/local/lib
Loaded Configuration File   /usr/local/lib64/php.ini
Scan this dir for additional .ini files   (none)
additional .ini files parsed   (none)
Zend Extension   220060519
Zend Memory Manager   enabled
This program makes use of the Zend Scripting Language Engine:
Zend Engine v2.2.0, Copyright (c) 1998-2010 Zend Technologies


I have checked apache error log, I have enabled
display_startup_errors =1
error_reporting=ALL

Why is not loaded? Please help me.

Thanks.
lucianmateescu
 
Posts: 3
Joined: Sat Aug 15, 2009 7:02 pm

Re: Zend optimizer not loaded on apache env

Postby massimilianoc on Mon Mar 08, 2010 12:13 pm

Is your Apache server running in prefork or mpm mode?

Zend Optimizer loads only when Apache runs in prefork mode.
Usually the default architecture when you install Apache on Gentoo is MPM.
Best regards,
Massi.
massimilianoc
 
Posts: 699
Joined: Thu Mar 12, 2009 11:58 am

Re: Zend optimizer not loaded on apache env

Postby wayneforrest on Wed Mar 10, 2010 3:30 pm

I have the same issue on OSX 10.5.8;

my php -v shows correct, but the phpinfo(); shows nothing

I have checked the LOGs

there is one error Failed loading /usr/libexec/apache2/ZendOptimizer.so: (null)

Any help please....
wayneforrest
 
Posts: 3
Joined: Wed Mar 10, 2010 11:19 am

Re: Zend optimizer not loaded on apache env

Postby massimilianoc on Tue Mar 16, 2010 1:57 pm

That is usually a symptom of Apache running in MPM mode, which is not good to run Zend Server on.

Could you please raise the Apache log 'Level' to 'info' and then post the Apache logs after the restart?

That will help understanding more about the Web server situation.
Best regards,
Massi.
massimilianoc
 
Posts: 699
Joined: Thu Mar 12, 2009 11:58 am


Return to Zend Guard / Optimizer

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests